Diab-Pont Tudástár

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Tudástárunk legújabb cikkei

1 1 1 1 1 (8 Értékelés)

A cukorbetegség valójában nem egy betegség hanem a betegségek egy csoportja, melyek végkifejletüket tekintve hasonlóak, keletkezésükben, lefolyásukban és kezelésükben azonban számos különbség is van közöttük.

Elöljáróban mindjárt szeretném leszögezni, hogy a cukorbetegségek, mint fogalom, így többes számban nem használatos az orvosi nyelvben, viszont sokan érdeklődnek így a cukorbetegséggel kapcsolatban. És nem véletlenül. Mert igaz ugyan, hogy cukorbetegségekről nem szokás beszélni, de a cukorbetegségnek több fajtáját is megkülönböztetjük, amelyek eredete eltérő, de a következményei orvosi szempontból nagyon hasonlóak.

Miért cukorbetegség és nem cukorbetegségek?

Azért nem beszélünk cukorbetegségekről, hanem cukorbetegségről, mert a meghatározása szerint ez egy állapot, amikor a szervezet nem képes a cukoranyagcsere egyensúlyát fenntartani. Ezáltal a vérben túlzott mértékben felszaporodik a cukor (nevezetesen a glükóz nevű cukorfajta), azaz kórosan magas a vércukorszint. Tulajdonképpen ezt az állapotot - a magas vércukorszintet - nevezik cukorbetegségnek, vagy régiesen cukorbajnak, ami egyébként talán jobban kifejezi a tényleges problémát, de kikopott a mindennapi szóhasználatból. És mivel ez az állapot ugyan az, függetlenül a kiváltó okoktól, ezért nem használjuk többes számban a cukorbetegségek kifejezést. Na ennyit a nyelvészkedésről, lássuk a lényeget!

A cukorbetegség három fő fajtáját különbözteti meg az orvostudomány:

  • 1-es típusú cukorbetegség
  • 2-es típusú cukorbetegség
  • terhességi cukorbetegség

Ha cukorbetegséget állapítanak meg valakinél, ritka kivételtől eltekintve a fenti háromból fog valamelyik csoportba tartozni. Azért érdemes ezt tudni, mert a kezelést az orvos utasításai alapján a betegnek kell végezni, és attól függően, hogy milyen fajta cukorbetegségről van szó, változnak a cukorbetegre háruló feladatok.

Az 1-es típusú cukorbetegség

Az 1-es típusú cukorbetegség autoimmun betegség. Autoimmun betegség akkor alakul ki, amikor a szervezet fertőzésekkel szembeni védekező fegyverzete - az immunrendszer - maga a szervezet egy része ellen fordul. Attól függően, hogy mely szerveket érinti, legalább 50 olyan kórképet ismerünk, melynek hátterében autoimmun folyamat áll. Az 1-es típusú cukorbetegség esetében az immunrendszer a hasnyálmirigyben található inzulintermelő béta-sejteket támadja és semmisíti meg. Ennek hatására a hasnyálmirigy egyáltalán nem vagy csak nagyon kevés inzulint termel, emiatt az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek naponta (többször is) kell inzulint beadniuk.

Eddig a tudósok még nem találtak pontos magyarázatot arra, hogy mi okozza azt, hogy az immunrendszer megtámadja a béta-sejteket, de az feltételezhető, hogy örökletes és környezeti tényezők (vírusok) együttesen hozzájárulnak a kialakulásához. Leggyakrabban gyerekeknél és fiatal felnőtteknél diagnosztizálnak 1-es típusú cukorbetegséget, de bármely korban kialakulhat. Mivel az 1-es típusú cukorbetegségben gyorsan és végleg elpusztulnak az inzulintermelő sejtek, a betegség gyorsan kialakul és csak inzulinnal kezelhető.

A 2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség a cukorbetegség leggyakrabban előforduló fajtája, a cukorbetegek 90-95%-a 2-es típusú. Kialakulása összefüggést mutat elsősorban az idős korral, túlsúllyal, korábban fennálló terhességi cukorbetegséggel, családi öröklődéssel, mozgásszegény életmóddal és bizonyos népcsoportokban gyakoribb, mint másokban. A 2-es típusú cukorbetegség világjárványként terjed, a WHO adatai alapján 1985-ben 30 millió cukorbeteg élt a világon, 20 évre rá, 2005-ben már 171 millió és ez a szám folyamatosan, a számítások szerint 2025-re duplájára nő.

A 2-es típusú cukorbetegség diagnosztizálásakor a hasnyálmirigy általában még elegendő inzulint termel - de egyelőre ismeretlen okok miatt - a szervezet nem tudja hatékonyan felhasználni azt, és kialakul az inzulin rezisztencia, vagyis a sejtek részéről nem megfelelő a cukorfelvétel. Az eredmény ugyanaz lesz, mint az 1-es típusú cukorbetegség esetében: bár a glükóz felhalmozódik a vérben, a szervezet nem tudja hatékonyan felhasználni legfőbb energiaforrását. Egy idő elteltével csökken az inzulintermelődés is, mert a túlerőltetés miatt lassan pusztulnak az inzulin termelő béta-sejtek.

A 2-es típusú cukorbetegség megjelenése nem történik annyira hirtelen, mint az 1-es típus esetében, tünetei – fáradság, gyakoribb vizelés, megnövekedett folyadékigény és éhség, fogyás, homályos látás, lassan gyógyuló sebek - fokozatosan jelentkeznek. Nem ritka azonban, hogy semmilyen tünet nem jelentkezik. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők jelentős része túlsúlyos. Korán felfedezve a 2-es típusú cukorbetegség előrehaladása megfelelő kezeléssel jelentősen lassítható és el lehet kerülni a szövődményeket. Ebben alapvető szerepe van a fogyásnak és a rendszeres testmozgásnak.

A terhességi (gesztációs) cukorbetegség

A terhességi diabétesz a várandósság utolsó időszakában alakul ki. Bár ez a fajta cukorbetegség általában megszűnik a szülés után, a terhességi cukorbetegségben szenvedő nőknél nagyobb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélye a későbbiekben (15-20 éven belül). Az ideális testsúly megtartása (visszanyerése) és a rendszeres mozgás segítheti a 2-es típusú cukorbetegség elkerülését.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

cukorbetegwebaruhaz