Diab-Pont Tudástár

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Tudástárunk legújabb cikkei

1 1 1 1 1 (2 Értékelés)

Statisztika emberközelben. Egy sor meglepő - vagy inkább sokkoló adat a cukorbetegségről és következményeiről.

2007-ben a a cukorbeteg lakosok száma alapján az első öt ország India (40,9 millió), Kína (39,8 millió), USA (19,2 millió), Oroszország (9,6 millió) és Németország (7,4 millió).

2007-ben a cukorbetegség előfordulásának gyakorisága a felnőtt lakosság körében a legmagasabb Nauruban (30,7%), az Egyesült Arab Emirátusban (19,5%), Szaúd-Arábiában (16,7%), Bahrainban (15,2%) és Kuvaitban (14,4%) volt.

2025-re a cukorbetegség előfordulásának gyakorisága a fejlődő országokban fog nőni a leginkább.

Minden évben további 7 millió emberben alakul ki cukorbetegség világszerte.

Évente 3,8 millió haláleset tulajdonítható a cukorbetegségnek. Ennél is nagyobb számban okoz halált a cukorbetegséggel összefüggő lipidzavarral és magas vérnyomással együtt jelentkező szív- és érrendszeri megbetegedés.

Minden 10. másodpercben meghal valaki cukorbetegséggel összefüggő ok miatt.

Minden 10. másodpercben 2 emberben alakul ki cukorbetegség.

A cukorbetegség a negyedik vezető betegség okozta halálok.

A cukorbetegek legalább 50%-a nem tud a betegségéről. Néhány országban ez az arány eléri a 80%-ot.

A II. típusú diabétesz 80%-a megelőzhető egészséges étkezéssel és mozgással.

A fejlett országokban cukorbetegség a legfőbb okozója a májelégtelenség kialakulásának, amely rendkívül magas dialízis költségeket eredményez.

A nyugati országokban a kettes típusú diabétesz alakul ki a májelégtelenségben szenvedők között a leggyakrabban. Az előfordulás aránya 30-40% között van például Németországban és az USA-ban.

10-20% közé tehető a cukorbetegség, mint halálok a veseelégtelenségben szenvedők esetében.

Becslések szerint világszerte több mint 2,5 millió ember szenved cukorbetegség okozta retinopátiában (a retina ereinek károsodása).

A fejlett országokban az aktív korú felnőtt lakosság (20-65 év) körében a retinopátia a nem veleszületett vakság leggyakoribb okozója.

Általánosságban elmondható, hogy a kettes típusú diabéteszben szenvedők 5-10 évvel korábban halnak meg többnyire különböző szív-és érrendszeri betegség miatt.

A cukorbetegek körében a szív- és érrendszeri betegség a leggyakoribb halálok, ez adja a halálozások 50%-át.

A kettes típusú diabéteszben szenvedők kétszer olyan gyakran vannak kitéve a szívroham kockázatának, mint a nem cukorbetegek. Valójában a kettes típusú diabéteszben szenvedők esetében a szívroham valószínűsége akkora, mint azon nem cukorbetegek esetében, akik korábban már átestek egy szívrohamon.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

cukorbetegwebaruhaz