Diab-Pont Tudástár

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Tudástárunk legújabb cikkei

1 1 1 1 1 (15 Értékelés)

Erre a kérdésre pontos választ nem tudunk adni, ezért igen fontos a szűrés szerepe, hogy a cukorbetegséget minél korábban felfedezve előrehaladását lelassítsuk, és a szövődmények kialakulását megakadályozzuk.

A cukorbetegség nem fertőző, egyik ember nem kapja el a másiktól. Nincs olyan módszer, amivel pontosan előre lehetne jelezni a későbbi cukorbetegséget, vannak azonban bizonyos tényezők, amelyekről tudjuk, hogy biztosan növelik a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ezek elsősorban az életmóddal függenek össze, de a cukorbetegség mindkét típusa esetén szerepet játszanak örökletes tényezők is.

1-es típusú cukorbetegség

Nők és a férfiak esetében az 1-es típusú cukorbetegség előfordulásának aránya megegyezik, azonban gyakoribb a fehér-, mint a színesbőrűek között. A WHO adatai alapján elmondható, hogy jelenléte ritka a legtöbb afrikai és ázsiai népcsoportban, azonban néhány észak-európai országban – Finnország és Svédország – igen magas az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők aránya. Egyelőre nem ismeretesek ennek a különbségnek az okai.

Az 1-es típusú cukorbetegség kiváltója valószínűleg valamiféle (főképp vírusos) fertőzés lehet, de a stressz, vagy bizonyos vegyi anyagok is szerepet játszhatnak. Az egyéni érzékenység ezekkel a hatásokkal szemben néhány esetben örökletes alapon magyarázható, azonban jelenlegi tudásunk szerint az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásához a külső behatásra is szükség van. Ezt támasztja alá az is, hogy a genetikailag azonos egypetéjű ikreknél ha egyikük 1-es típusú cukorbeteg, csak az esetek felében alakul ki ikertesvérüknél is a cukorbetegség.

2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség a fejlett országok népbetegsége, amelynek kialakulása szoros összefüggést mutat az elhízással. A WHO adatai alapján 2025-re Európa népességének közel 11%-a szenved majd 2-es típusú cukorbetegségben, melynek okai között megemlítendő, hogy a kontinens lakossága folyamatosan öregszik, egyre jellemzőbb az elhízás és a mozgásszegény életmód.

Az örökletes tulajdonságok (sokak számára meglepő módon) jóval nagyobb szerepet játszanak 2-es típusú cukorbetegség esetén. Ha valakinek a közvetlen (első fokú) rokonai között 2-es típusú cukorbeteg van, sokkal nagyobb az esélye arra, hogy nála is cukorbetegség alakul ki. Egypetéjű ikrek között ez szinte biztos (csaknem 100%), de ha a családban a felmenők több egymást követő generációja (szülők, nagyszülők) cukorbeteg, akkor is magas (kb. 25%) az utódoknál a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűsége. Ehhez még hozzájárul az is, hogy a kövérség (illetve az erre való hajlam) szintén örökletes, márpedig ez a 2-es típusú cukorbetegség legfőbb kockázati tényezője.

Terhességi cukorbetegség

A terhesség kapcsán olyan hormonális változások következnek be, melyek önmagukban is rontják a cukor anyagcserét és így az arra hajlammal rendelkezőknél cukorbetegség jöhet létre. Ez hozzávetőleg a kismamák 5 százalékánál jelentkezik valamilyen formában, és a terhesség 24-28. hete között kezd kialakulni. Mivel a kezeletlen cukorbetegség árt a születendő babának, a terhesgondozás során ebben az időszakban kötelezően cukorterheléses szűrést végeznek. Szülés után a terhességi cukorbetegség rendszerint elmúlik, de az anyánál az átlagnál nagyobb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata, különösen akkor, ha a terhesség alatt felszedett kilóktól nem sikerül megszabadulnia.

A cukorbetegség korai jelei

Saját magunkra vonatkozóan a 2-es típusú cukorbetegség várható kialakulásának kockázatát a Findrisk kérdőív kitöltésével elég nagy biztonsággal megállapíthatjuk. Ennek a Finnországban kifejlesztett és tudományosan igazolt egyszerű módszernek a segítségével kideríthetjük, hogy milyen kockázati csoportba tartozunk a cukorbetegség tekintetében. A Findrisk kockázatalapú szűrés kérdőívét magyarra is lefordították, és Magyar Diabétesz Társaság ajánlása szerint alkalmas a lakosság széleskörű, hatékony és olcsó szűrésére.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés