Diab-Pont Tudástár

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Tudástárunk legújabb cikkei

1 1 1 1 1 (7 Értékelés)

A cukorbetegség egy anyagcsere rendellenesség. A cukorbeteg vérében olyan mennyiségben halmozódik fel a cukor, hogy a vizeletben is megjelenik, vagyis a vizelet édes lesz. Erre utal tudományos neve (diabetes mellitus) is.

Ősidők óta ismert betegség, már az ókori görögök, kínaiak és egyiptomiak is ismerték és leírták. A modern vizsgálati eljárásokkal a vizelet cukortartalma egyszerűen tesztcsíkkal meghatározható, a napi gyakorlatban azonban nem ezt, hanem a vér glükóztartalmát mérik (vércukorszint), mert ez sokkal érzékenyebb, és alkalmas a cukoranyagcsere változásainak gyors követésére. Ez pedig a cukorbetegek kezelésében alapvető szerepet játszik.

Miért van cukor a vérben?

A glükóz (szőlőcukor) a szervezet sejtjeinek legfőbb „üzemanyaga”, folyamatos jelenléte elengedhetetlen a sejtek normális működéséhez. Az elfogyasztott étel jelentős hányada az emésztés során glükózra bomlik le, amely a bélből felszívódva bekerül a véráramba és a vér szállítja el testünk többi részébe. Egészséges embereknél a sejtek felveszik a vérből, és egy részét a növekedéshez és az energiatermeléshez használják fel, másik részét pedig elraktározzák. A máj pl. nagyobb mennyiséget képes raktározni és szükség esetén visszajuttatni a vérbe, de az izmok is képesek raktározni. Szervezetünk működése szempontjából tehát szükségünk van a vércukorra, és mind a túl magas, mind a túl alacsony vércukorszint káros.

Mi akadályozza meg vérben a cukor felhalmozódását?

A gyomor mögött található hasnyálmirigy termeli az inzulin nevű hormont, amely a glükóz sejtekbe történő bejutását segíti elő és ezzel biztosítja a folyamatos energiaellátást. Evés közben és után a normálisan működő hasnyálmirigy a vércukorszintre reagálva automatikusan állítja elő a megfelelő mennyiségű inzulint, amelynek segítségével a glükóz a véráramból a sejtekbe kerül. A cukorbetegségben szenvedő betegek esetében azonban a hasnyálmirigy egyáltalán nem vagy csak nagyon kevés inzulint termel, illetve a sejtek nem reagálnak megfelelő módon az előállított inzulinra. Ilyenkor a glükóz felgyülemlik a vérben és a vizelettel kiürül a szervezetből. Így a szervezet elveszíti a legfőbb energiaforrását annak ellenére, hogy a vér hatalmas mennyiségű glükózt tartalmaz - a sejtek gyakorlatilag éheznek.

Mi akadályozza meg, hogy vérből elfogyjon a cukor?

Mindenek előtt (nem meglepő módon) az evés. Külső energiabevitel híján előbb-utóbb éhen halunk. Mindennapi tapasztalat azonban, hogy nem kell állandóan ennünk, sőt akár hosszabb kihagyás alatt (pl. éjszakai alvás) is tökéletesen működik a szervezetünk. A vércukorszint állandó értéken tartása olyannyira létfontosságú, hogy számos módon képes a testünk a működéséhez szükséges üzemanyag ellátást biztosítani. A cukorbetegség szempontjából a legfontosabb, hogy rövid időszakra a máj végzi ezt a feladatot úgy, hogy tartalékaiból a vérbe cukrot enged. Ezt a glukagon nevű hormon szabályozza, ami szorosan együttműködik az inzulinnal úgy, hogy inzulin jelenlétében nem termelődik glukagon és a máj nem kibocsátja, hanem raktározza a cukrot.

Ennek a szabályozó rendszernek a felborulása cukorbetegeknél azzal a következménnyel jár, hogy a csökkenő az inzulin termelés mellet nő a glukagon mennyisége és a máj cukor kibocsátása, ami hozzájárul a túl magas vércukorszint kialakulásához. A másik fontos dolog, hogy az injekcióval beadott inzulin is megakadályozza a glukagon termelődését és ezzel azt, hogy a máj vércukorszint csökkenésére reagáljon. Súlyos vércukorszint esésnél (hipoglikémia) glukagon injekcióval lehet az eszméletét elvesztett betegen segíteni (GlukaGen HypoKit), ami életmentő lehet. A harmadik nagyon fontos tudnivaló, hogy éppen e szabályozó mechanizmus sérülése miatt a kezelés létfontosságú alapja a cukorbeteg diéta, a gyógyszerek és az étkezések összehangolása, mert cukorbetegségben gyógyszerrel tudjuk biztosítani testünk sejtjeiben a cukor felvételét, de csak a megfelelő étkezéssel tudjuk biztosítani, hogy ne fogyjon el a cukor a vérből!

Gyógyítható-e a cukorbetegség?

Fontos tudni, hogy a cukorbetegség a mai tudásunk szerint jól kontrollálható de nem visszafordítható állapot. Diétával, gyógyszeres kezeléssel és fegyelmezett életmóddal a beteg életkilátása és életminősége hasonló lehet, mint a nem cukorbeteg embereké, megfelelő kezelés nélkül viszont elkerülhetetlenek a súlyos szövődmények. Ezek a szövődmények lassan alakulnak ki, és egyrészt közvetlen okuk a túl magas vércukorszint miatt az erek falának károsodása, másrészt következményei a sejtek hiányos energiaellátásának, "éhezésének", harmadrészt pedig a megváltozott anyagcsere miatt keletkező káros anyagok pusztítják a szervezetet.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés