Diab-Pont Tudástár

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Tudástárunk legújabb cikkei

1 1 1 1 1 (14 Értékelés)

A 2-es típusú cukorbetegség kifejlődése során szinte minden beteg átesik a pre-diabétesz fázisán, ezért a megelőzés szempontjából rendkívül fontos lenne ebben a korai stádiumban megtenni a szükséges lépéseket.

A pre-diabétesz az az állapot, amikor a vércukorszint már magasabb a normálisnál, de még nem olyan magas, hogy cukorbetegséget jelentsen ki az orvos. Ez az állapot 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezethet, és már a pre-diabétesz alatt megnő a szívbetegségek és az agyvérzés kialakulásának kockázata.

A pre-diabétesz formái

A pre-diabétesz két formája is ismert, az egyiket emelkedett éhomi vércukorszintnek (IFG), a másikat csökkent glükóztoleranciának (IGT) nevezik. Ez a két állapot egymástól jól elkülöníthető, de mindkettő a vércukorszint-szabályozás problémáját jelzi, és hosszútávú következményei hasonlóak. Klinikai vizsgálatokban a felismerést követő 5 éven belül az esetek 30-40%-ánál 2-es típusú cukorbetegség fejlődött ki.

A pre-diabétesz kimutatására a terheléses vércukormérés (orális glükóz tolerancia teszt=OGTT) alkalmas, emelkedett éhomi vércukorszint (IFG) az az állapot, amikor az éhgyomorra mért vércukorszint enyhén emelkedett (6,1-6,9mmol/l közötti), de a 2-órás terheléses vércukor normális, azaz kisebb mint 7,8 mmol/l.
Csökkent glükóztolerancia (IGT) az az állapot, amikor az éhgyomri vércukor kisebb mint 7,0 mmol/l, és a 2-órás terheléses vércukorszint 7,8-11,1 mmol/l közötti.

A pre-diabétesz előfordulása

A szénhidrát anyagcsere zavarok lassan alakulnak ki és kezdetben tünetmentesen zajlanak. Ennek tulajdonítható, hogy tudományos felmérésekben kimutathatóan minden ismert cukorbetegre jut egy (többnyire fel nem ismert) pre-diabéteszes és egy olyan cukorbeteg, aki még nem is tud a betegségéről. 2003-ban több mint 300 millióra becsülték a világon a pre-diabéteszben érintettek számát, amely 2025-re kb. 500 millióra fog emelkedni. Jelenleg Dél-Kelet-Ázsiában található a legtöbb pre-diabéteszes ember és itt a legmagasabb az előfordulás gyakorisága. A 2025-re szóló előrejelzések szerint ez a régió fog vezetni a pre-diabétesz kialakulásában (13,5 %), amelyet Európa követ majd (10,9 %).

A terheléses vércukor meghatározást (OGTT) sajnos a kelleténél sokkal ritkábban szokták elvégezni, ezért a pre-diabétesz az esetek döntő többségében nem derül ki. Ennek az az oka, hogy nincsenek panaszok, a vizsgálatra viszont rámegy egy délelőtt, mert éhgyomorra kell menni, s a vérvételek között nyugodtan kell ücsörögni, mert a fizikai aktivitás meghamisítja az eredményt (csökkenti a vércukorszintet). Ezért aztán sokan nem áldozzák fel fél napjukat, vagy csak mindig elhalasztják későbbre.

Egyre szélesebb körben terjed az úgynevezett kockázat alapú szűrés. Leggyakrabban a Finnországban kifejlesztett Findrisk kérdőívet használják, a Magyar Diabetes Társaság is ezt ajánlja. Ennek készült egy hivatalos fordítása, mellyel gyorsan és nagy biztonsággal megállapítható, ha magas kockázati csoportba tartozunk. Az egyes válaszokhoz tartozó pontszámokat kell összeadni, és ha 12 pont felett van, fokozott a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázata és ajánlott elvégezni a terheléses vércukor meghatározást (OGTT). Egy Magyarországon végzett szűrés keretében 70 ezer ember töltötte ki a Findrisk kérdőívet, és a fokozott kockázati csoportba tartozók közül ötből kettőnél pre-diabétesz állt fenn. Sőt ezen felül minden tizenkettediknél már 2-es típusú cukorbetegség állt fenn.

Teendők pre-diabétesz esetén

A jó hír a pre-diabéteszben szenvedők számára azonban az, hogy rengeteget tehetnek a cukorbetegség kialakulása ellen. Vizsgálatok egyértelműen bebizonyították, hogy a cukorbetegség kialakulásának kockázata jelentős mértékben (50-60%) mérsékelhető azáltal, ha diéta és rendszeres testmozgás segítségével a testsúly 5-7%-kal csökken. Az életmód megváltoztatása mellett szintén fontos az állapot nyomon követése, hogy ha mégis kialakul a cukorbetegség, akkor időben a megfelelő kezelést megkapja a beteg. A szakmai ajánlások szerint igazolt pre-diabétesz esetén évente cukor terheléses vizsgálatot (OGTT) kell végezni.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés